Básnická Opava

Představte si pravou mongolskou Jurtu uprostřed zasněženého města, ve které si poslechnete během popíjení horkého čaje tematické přednášky či umělecká vystoupení. 

Kulturní akce byla zahájena cestopisnou přednáškou Život v Mongolsku, kterou vedli Lucie Formánková, Michal Kristýnek a rodilá Mongolka Gantulga Ganjur. Mongolsku byl zasvěcen i následující den, kdy v rámci programu vystoupil s přednáškou Za kulturou Mongolska známý český orientalista PhDr. Jiří Šíma, DrSc., následně s přednáškou Od Jurty k vile Doc. PhDr. Pavel Šopák, PhD z Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity Opava. Ve čtvrtek večer si mohli návštěvníci poslechnout přednášku Strava pravěkého člověka Mgr. Petra Nerudy, PhD z Ústavu Anthropos Moravského zemského muzea v Brně.

Zatímco se první část kulturní akce nesla v rovině vzdělávání, druhá část byla věnovaná uměleckým vystoupením. V pátek si mohli návštěvníci poslechnout koncert Jury Bosáka a přátel s názvem Dobrozdání a následně i pravou bubnovačku. Hlavním bodem byl ovšem sobotní téměř šestihodinový básnický maraton, který uváděl opavský básník, zpěvák a organizátor kulturního života Jan Kunze spolu s básníkem a nakladatelským redaktorem Danem Jedličkou. Recitování své tvorby se ujal Josef Straka, Radek Fridrich, Lenka Daňhelová, Milan Děžinský, Kamil Bouška, Jitka N. Srbová, Miroslav Černý, Lukáš Bárta, David Bátor, Aleš Kauer a Radek Glabazňa.

Dopoledne bylo zaměřeno na edukační program pro mateřské a základní školy. Děti si mohly vytvořit vlastní mandalu, odhalit tajemství obyvatel jurty a odnést si domů vlastnoručně vyrobenou panenku pro štěstí.

Z osobního hlediska mě zaujalo netradiční umístění kulturní akce. Mongolská Jurta se stala výborným útočištěm během chladných únorových dnů a příjemným prostorem pro setkávání a relaxaci. Pozitivně hodnotím rozmanitý program, který se skládal jak ze vzdělávacích přednášek, tak z uměleckých vystoupení. Nejvíce v tomto směru oceňuji důraz na básnickou tvorbu a recitaci, která v současnosti zažívá své probuzení. 

 

Foto: Opavská kulturní organizace OKO, Kateřina Dušková

Zdroj: www.oko-opava.cz

Autor: Kateřina Dušková | pondělí 25.2.2013 18:20 | karma článku: 9,31 | přečteno: 477x
  • Další články autora
  • Počet článků 85
  • Celková karma 7,46
  • Průměrná čtenost 605x
Mladá česká básnířka a ilustrátorka vystupující pod pseudonymem ANIMA.

Seznam rubrik